Tulevat projektit – etsin haastateltavia

Päivitetty 27.4.2020

Työnimi: Näkymättömiä haasteita

Teen yhteistä kirjaprojektia Jonna Heynken kanssa. Tuleva kirjamme käsittelee näkövammaisten arkea ja kokemuksia. Kirjastamme on tarkoitus tulla yleistajuinen mukaansatempaava teos, josta ei puutu sen puoleen kommelluksia kuin arjen pieniä tähtihetkiäkään. Päämääränä on avata näkövammaisten elämää ja antaa tietoa kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Aihetta tutkitaan useiden eri näkökulmien kautta. Keskiössä ovat kuitenkin Jonnan tekstit kokemusasiantuntijana, syntymästään saakka sokeana kirjailijana ja kääntäjänä. Etsimme myös muita haastateltavia.

Toiveena olisi löytää näkövammaisten ohella haastateltaviksi myös heidän lähipiiriinsä kuuluvia henkilöitä (vanhempi, sisarus, puoliso, ystävä, avustaja) jotta näkökulma tulisi laajemmaksi. Mikäli aihe kiinnostaa, minuun voi ottaa yhteyttä sähköpostitse. Haastattelut tehdään sähköpostin kautta tai puhelimitse, jos ajatus kirjoittamisesta tuntuu ahdistavalta.

Ota yhteyttä:
Aila Ruoho
aila.ruoho@arotron.fi


Työnimi: Ahdas arki

Onko lähipiirissäsi omaperäinen keräilijä? Asuuko naapurissasi romuautojen säilyttäjä? Säilöökö isotätisi muutakin kuin mehuja ja marjoja, ehkä koko menneisyytensä?

Koetko, ettet itse pysty luopumaan tarpeettomista tavaroistasi? Alatko vuosi vuodelta muistuttaa yhä enemmän hamsteria tai talvivarastoja keräävää oravaa? Talletatko aivan kaiken ja vähän muutakin ”pahan päivän varalle”?

Vai onko sinulla erikoisempi keräilyharrastus, josta haluat kertoa. Keräilyharrastus joka pysyy hyvin aisoissa ja tuottaa mielihyvää?

Normaalitapauksessa vanhat esineet antavat tietä uusille hankinnoille. Mutta mitä tapahtuu, jos näin ei käykään? Entä jos henkilö ei kykene luopumaan mistään, edes rikkinäisistä kengistään? Millaiseksi elämä muuttuu, kun on pakko arkistoida kaikki omaisuus, säilöä luetut ja lukemattomat aikakauslehdet, sanomalehdet jopa mainokset joita kukaan ei enää tule lukemaan? Kuinka monta kertakäyttöistä käytettyä muovista mukia ihminen tarvitsee?

Etsin haastateltavia tulevaan kirjaani (työnimi Ahdas arki). Kaikki haastateltavat esiintyvät kirjassa anonyymeinä. Arkaluontoisen aiheen takia en käytä edes nimimerkkejä. Tapauskertomukset pilkotaan lyhyiksi kuvauksiksi niin, ettei ketään voi tunnistaa. Haastattelut tehdään sähköpostin kautta tai mahdollisesti puhelimitse, jos kirjoittaminen tuntuu ahdistavalta.

Jos haluat kertoa oman tarinasi keräilijänä tai ”hamsterina” tai kuvata keräilypakosta kärsivää lähiomaistasi, ystävääsi, naapuriasi, ota yhteyttä. Lähetän aiheeseen liittyviä kysymyksiä sähköpostitse.

Ota yhteyttä:
Aila Ruoho
aila.ruoho@arotron.fi