Hengelliset yhteisöt tarjoavat jäsenilleen yhteenkuuluvuuden tunnetta ja elämänarvoja. Toisaalta jos ehdottomana pidetyn opinkappaleen todellisia vaikutuksia ei myönnetä, voivat seuraukset olla tuhoisia.
Kirjassa tutkitaan esimerkiksi Jehovan todistajien, Vanhoillislestadiolaisten ja Koivuniemen kulttina tunnetun yhteisön kipupisteitä sekä haastatellaan lukuisia nykyisiä ja entisiä jäseniä. Miten he kokevat pakollisen jäsenhankinnan, ulkopuolisten kummeksumat tavat ja sääntöviidakon, joka kieltää kaiken uskontoon kohdistuvan kritiikin? Entä kuinka käy, jos huomaakin, ettei tunne henkistä kotiaan enää omakseen? Voiko epäterveestä yhteisöstä päästä irti kärsimättä itse?
Kirjasta sanottua:
“Ruohon kirja on ansiokasta tieteellisen tutkimuksen popularisointia: se on helppolukuinen ja kiinnostuksen ylläpitävä sortumatta kuitenkaan viikkolehtimäiseen tirkistelyyn ja populistisuuteen. Kirjoittajan oma, ilmeisesti perusluterilainen, vakaumus tulee paikoitellen esille muun muassa raamatuntulkinnoissa, mutta hän osaa viisaasti pitää itsensä taka-alalla. Kerrassaan mielenkiintoinen kirja vaikeasta aiheesta.”
Kirjavinkit.fi“Ruohon teos on aiheessaan mielestäni hyvin kattava ja paljasti ainakin minulle paljon uusia asioita, vaikka luulin jonkin verran aiheesta jo tietäväni. – – Kaiken kaikkiaan tämä teos runsaine lainauksineen on taitavasti rakennettu kokonaisuus, joka antaa hyvän kokonaiskuvan hengellisen väkivallan eri ulottuvuuksista.”
Kattona taivas -blogi“‘Päästä meidät pelosta’ on suuri kirja. Ei suuri kooltaan, mutta merkitykseltään. Se on tärkeä teos varsinkin niille, jotka ovat itse kokeneet hengellistä väkivaltaa muodossa tai toisessa. Se on tärkeä teos myös niille, jotka haluavat ymmärtää, mitä noissa yhteisöissä ja lahkoissa oikein tapahtuu. Toivoisin kaikkien terapeuttien lukevan tämän kirjan.”
Johanneksen pojan kotisivut“Haastattelut veivät hurjalle matkalle pelottelun, painostuksen ja syytösten maailmaan. Mitä tapahtuu kun halutaan tehdä pesäeroa? Vaakalaudalla ovat elämä, perhe ja ystävät. – – Ruoholla on paljon asiaa ja hän kirjoittaa rohkeasti. Hän pureutuu aiheeseen voimalla, ‘käy päälle kuin yleinen syyttäjä’. – – Olipa niin tai näin, teos on tärkeä puheenvuoro, järisyttävä lukukokemus ja tarpeellinen tietopaketti.”
Juha Vähäkangas, Kaleva kesäkuu 2014