Tulevat projektit

Työnimi: rakkaat naapurini

Naapureista on moneksi. Hyvä naapuri on lahja, mutta riitaisa, hoardaava, kyttäävä tai jatkuvasti valittava naapuri voi ajaa jopa koko naapuruston epätoivoon. Joutuupa joku joskus muuttamaankin naapureidensa takia, vain säilyttääkseen mielenrauhansa.

Ennen vanhaan naapurit poikkesivat kyläilemään kutsumatta. Naapuriapu oli toimivaa ja naapurin lapsia vahdittiin siinä missä omiakin. Entäpä tänään? Saako sana naapuri hymyn huulillesi vai nouseeko verenpaine häntä ajatellessasi?

Haluatko jakaa hyviä ja huonoja kokemuksiasi tulevassa kirjassani? Onko sinulla hyviä hermoja säästäviä vinkkejä? Mitkä olivat vaaran merkit, kun huomasit, että kaikki ei mene ihan putkeen naapurien kanssa? Olisiko jotain voinut tehdä toisin? Mikä hyvässä naapuruudessa on parasta? Oletko saanut korvaamatonta apua naapurilta? Onko naapuri pelastanut päiväsi?

Pohdittavaa:

Yleistä: Mistä tunnistaa hyvän naapurin? Millaisia keinoja voi käyttää naapurisovun säilyttämiseen? Kuinka paljon kannattaa joustaa kotirauhan takia?

Naapurivahti: Asuuko naapurissa kyttääjiä? Vahtiiko joku tekemisiäsi, jos niin miten? Ilmestyykö ilmoitustaululle heippalappuja? Oletko saanut valituspostia naapurilta? Valitetaanko asukkaista viranomaisille? Tutkiiko taloyhtiön tarkkailija jätekatoksia, onko hän ottanut vastuulleen yleisen siisteyden ja viihtyvyyden ylläpidon? Voiko yhteistä saunaa / pyykkitupaa jne. käyttää stressittä? Käyvätkö yhtiökokoukset hermoille? Sujuvatko taloyhtiön remontit?

Havaittuja ongelmia: Kantautuuko naapurista liiallista meteliä? Aiheutuuko naapurien lemmikeistä haittoja? Liataanko paikkoja tahallaan? Estääkö naapurin tupakointi tai muut hajut tuulettamisen, pihasta tai parvekkeesta nauttimisen? Käyttääkö joku yleisiä tiloja liikaa omiin tarkoituksiinsa?

Mökkielämää: Millainen on hyvä mökkinaapuri? Onnistuvatko yhteiseen käyttöön tarkoitetut hankinnat?  Ärsyttävätkö naapurimökkien omistajat? Onko naapuri pilannut maisemasi? Tulevatko naapurit luvatta tontillesi?

Pelot ja huolet: Pelkäätkö naapureitasi, miksi? Oletko joutunut muuttamaan naapureiden häiriköinnin takia? Kannatko huolta naapureidesi hyvinvoinnista tai turvallisuudesta? Asuuko naapurissasi hamstraaja / hoarderi? Oletko joutunut hälyttämään apua naapuriongelmien takia?

Etsin siis haastateltavia  uuteen projektiini. Naapurisi voi olla mahtava tyyppi, maanvaiva tai mitä tahansa siltä väliltä. Tekstisi mukana tulee olla vähintäänkin oma nimi, paikkakunta ja sähköposti, josta tavoittaa. Henkilöllisyytesi jää vain minun tietooni.

Kirjaan tulevissa teksteissä ei mainita paikkakuntia, eikä mitään tietoja, jotka voisivat paljastaa kirjoittajan. Kaikissa haastattelulainauksissa käytetään vain nimimerkkejä.

Jos haluat osallistua, lähetä minulle sähköpostia, tai lähetä yhteystietosi ”ota yhteyttä” -lomakkeen kautta. Sähköpostini on aila.ruoho@arotron.fi        Teen haastattelut pääsääntöisesti sähköpostitse.

Kuva naapuritalosta sateen kasteleman ikkunan läi

Naapuritalo

 


Työnimi: Näkymättömiä haasteita

Jatkan myös yhteistä kirjaprojektia kirjailija Jonna Heynken kanssa. Tuleva kirjamme käsittelee näkövammaisten arkea ja kokemuksia.
Kirjastamme tulee mukaansatempaava yleistajuinen tietokirja, josta ei puutu sen puoleen kommelluksia kuin arjen pieniä tähtihetkiäkään. Työnimi on Näkymättömiä haasteita.
Aloitimme projektin jo 2020, mutta molemmilla on ollut muita töitä tässä välissä, joten nyt on aika jatkaa käsikirjoitusta. Koossa on Jonnan tarinan lisäksi kuusi haastattelua ja vino pino lähdekirjallisuutta, joista osa luettuna.
Vielä ehtii osallistua myös haastattelun kautta. Alunperin etsimme mukaan näkövammaisia, heidän läheisiään sekä avustajia. Jos sinulla on painavaa asiaa aiheesta, ota yhteyttä aila.ruoho@arotron.fi