Vartiotornin varjossa

vartiotornin varjossaHeitä pitää karttaa, koska yhteisöstä eristäminen on rakkaudellinen tapa ohjata harhautunut takaisin.

Elämä Jehovan todistajana on enemmän kuin uskontoa – se on elämäntapa, jota määrittelee vahva yhteisöllisyys. Tiivis yhteisö tuo monelle lohtua ja turvaa, mutta yhteisöllisyys myös rakentaa muuria muuta maailmaa vastaan. Liikkeen jäsenet eivät esimerkiksi saa olla poliittisesti tai yhteiskunnallisesti aktiivisia.

Jehovan todistajat toivottavat uudet jäsenet tervetulleiksi. Sen sijaan liikkeestä eroaminen voi merkitä eroa koko entisestä elämästä ja ihmissuhteista, sillä niin sanotun karttamisopin mukaan yhteisön jäsenet eivät saa olla tekemisissä Jehovan todistajista irtautuneiden kanssa. Osa eroamista harkitsevista jääkin yhteisöön vastoin tahtoaan ja omaatuntoaan, osa eronneista ei näe sukulaisiaan vuosiin – tai enää koskaan.

Vartiotornin varjossa antaa äänen Jehovan todistajista eronneille. Kirjasta hahmottuu kuva elämästä osana tiivistä yhteisöä. Kymmenien haastateltujen kertomuksista käy kiistattomasti ilmi, että vaiettu karttamisoppi on todellisuutta nyky-Suomessa. Kuinka yksilön käy, kun oma lauma hylkää?

Linkki kustantajan sivuille

Kirjasta sanottua:

“Erittäin monet viisaasti valitut haastattelusitaatit puhuvat puolestaan, niin sanotun karttamisen (järjestöstä erotettuun tai eronneeseen ei saa pitää yhteyttä) herättämät tunteet, vaikutukset, ajatukset ja jopa sen joissakin järjestöstä irtautuneissa aiheuttanut itsetuhoisuus otetaan tarkasteluun ja saatetaan lukijoiden arvioitaviksi. Aktiivisilta Jehovan todistajilta tutkija ei saanut kommentteja asiasta. Lukija vaipunee syviin mietteisiin.”
Vartija-lehti

“Kuten Usko, toivo ja raskaus, tämäkin on niitä kirjoja, jotka pistävät miettimään ja jäävät kummittelemaan ajatuksiin pitkän aikaa lukemisen jälkeenkin.”
Kirjahilla-blogi

“Toisin kuin lestadiolaisuudesta, jehovantodistajuuteen minulla ei ole käytännössä minkäänlaista suhdetta. — Luultavasti juuri tämä niukka ennakkokäsitys teki lukukokemuksesta lähes pökerryttävän. Monet todistajuuteen liittyvät säännöt ja ajatukset näyttäytyivät minulle käsittämättöminä. ”
Kirjojen keskellä -blogi

“Suosittelen kirjaa ihan jokaiselle luettavaksi, mutta erityisesti niille, jotka esimerkiksi työnsä puolesta ovat tekemisissä Jehovan todistajien kanssa. Kirja on suunnattu myös vertaistueksi yhteisöstä irtautuneille ja niille, jotka suunnittelevat järjestöön liittymistä.”
Kirjojen katveessa -blogi